LEČENJE SKOLIOZE

FIZIOTERAPEUT – KIROPRAKTIČAR – ATLAS SPECIJALISTA

Skolioza je deformitet kičmenog stuba gledano od pozadi koji se uglavnom javlja tokom rasta kod dece najviše u pubertetu i po završetku rasta ona se delimično stabilizuje. Usled naglog rasta neki ledjni mišici ostaju kraci a sa druge strane su duži sto prouzrokuje da se kičma gledano od pozadi savija u jednom ili više delova ledja formirajući krivine u obliku slova S. Pored skraćenih i nesrazmernih mišića koji su u disbalansu veliku ulogu u uzročniku skolioze igraju jedna kraća noga, nesrazmerni kukovi, deformisana karlica, i hemisakralizacija i lumbalizacija pojedinih pršljenova (dva ili vise pršljena spojena u jedan). Prilikom krivljenja kičme dolazi do raznih deformacija celog skeleta pogotovu vratne kičme, jedno rame je uglavnom vise nego drugo, jedna lopatica vidljivo se izdvaja u odnosu na drugu i dolazi do disbalansa kukova i nogu. Skoliotičan položaj kičme može da izazove pritisak na nerve koji izlaze iz spinalnog kanala kicme i samim tim onemogucavajuci funkciju tih nerava. Prilikom pritiska na nervne korenove od strane pršljenova koji su zarotirani u krivinama dolazi do oslabljene funkcije nerava i nervnih zavrsetaka. Samim tim upaljeni nervi koji izlaze iz kičme onemogućavaju rad pojedinih organa u kojima su nervni završeci uklještenih nerava.

Terapija

Glavni uzročnci skolioze su misici koji su u disbalansu (skraćeni i jaci mišići sa jedne strane) i slabost mišića koji drže kičmu.Zbog toga treba obratiti posebnu pažnju da se vrati tonus mišića sa obe strane tj. da se ledjni vertebralni misici izjednače.Na taj način dolazi do rasterecenja kicme od tzv. losih misica.Sledeca stavka u lecenju skolioze je delfin sprava koja jako brzo fizicki vraca kicmu u svoj prirodan i fizioloski položaj.Zadnja stavka na koju posebno treba obratiti pažnju jeste jačanje vertebralne muskulature (mišići uz kičmu) da bi kičma imala jednaku potporu sa obe strane i na taj nacin zadrzala svoj normalan fizioloski položaj posle dejstva delfin sprave.Glavne vezbe za jacanje ledjne vertebralne muskulature se izvode na klupi sa hiperextenziju ledja gde nema opterecenja na samu kicmu vec samo na ledjne misice.Jedan veliki pomak u lecenju skolioze nebitno kog ste pola ili godina je sprava delfin koja jako brzo fizicki ispravlja deformisanu i iskrivljenu kičmu pod uslovom da su ledjni mišići prethodno istegnuti i izjednaceni (jednaki sa obe strane).

Slike pacijenata:

Pacijent br.1

a) Pre terapije skolioza:
b) Skolioza nakon terapija:

Pacijent br. 2

a) Pre terapije skolioza :
b) Skolioza u toku terapija: c) Skolioza nakon terapija:
skolioza kiropraktika beograd skolioza kiropraktika beograd

Više slika kao i o samoj skoliozi pogledajte na našem sajtu posvećenoj ovoj temi skolioza ili ovde.

Kontakt

Pregled je besplatan! Obavezno zakazivanje pregleda!

Radno vreme i zakazivanje: 09-18h svakog dana

Kiropraktičar Bojan Lazić Ulica: Deset Avijatičara (naselje Konjarnik) Beograd e-mail: kiropraktika.in.rs@gmail.com tel.:064/2000-386

Viši fizioterapeut Dragan tel.:065/8000-386

Kontakt